Mäta för din sele(nome eller kombisele)

OBS!! Jag måttsyr endast selar som jag kan mäta själv i butiken i Lycksele, alternativt om du har en befintlig sele som du kan skicka till mig så kan jag sy efter den.

Att mäta sin hund för sele kan kännas lite svårt. Men jag ska försöka förklara i bild och text vilka mått som behövs för att antingen måttbeställa eller köpa en standardstorlek. Använd ett mjukt måttband, ta gärna hjälp och mät flera gånger. Tänk på att måttbeställda selar inte kan tas i retur.

Mått 1 Halva halsmåttet
Starta från punkt A från hundens manke, precis ovanför där hundens bogblad möts. Mät ned mot hundens spetsiga bröstben och låt måttet sluta just ovanför, punkt B. Sträck måttbandet lite och om hunden har mycket päls så för undan den lite så att måttbanden ligger mot halsen.
Mått 2   X måttet
Utgå från punkt B och mät in mellan hundens framben in under bröstet och låt måttbandet följa upp efter hundens sida, upp på ländryggen för att sluta vid svansroten, punkt C
Mått 3 Revbensmåttet
Utgå återigen från punkt A, mät snett ned mot hundens ljumske. Låt måttbandet passera hunden näst sista revben och sluta ungefär där x måtten passerade. Punkt B

Titta på bilderna som tillhör varje mått, mät gärna flera gånger.
När du lämnar din beställning kollar jag alltid måtten, känns det väldigt olika och verkar ge en obalanserad sele kontaktar jag dig. Vill du komma förbi och måtta din hund så ring innan.Mått 1 Halva halsen

Mått 2 x-måttet

Modellen Ina är skeptisk och tycker inte om att vara provdocka, men illustrerar väl hur tokigt  måttet kan bli om hunden inte riktigt är samarbetsvillig. Se till att hunden står i någorlunda normal ställning och inte krokar ihop kroppen och blänger skeptiskt på dig som denna modell gör.

Mått 3 Revbensmåttet

Mät från sele


Kanske har du en sele som du vet att din hund passar i, då kan du mäta den för att hitta rätt i storlekstabellen eller lämna mått på måttbeställd sele.
På bilder nedan har jag mätt samma mått som ovan, fast direkt på selen. Man får be om ursäkt för att jag valt att fota en smutsig gammal sele, men ni vet skomakarns barn...

Måttabell för fasta storlekar Nome/Kombi selar

Tänk på att måtten inte är på millimetern, speciellt på mått 2 och 3 så finns det utrymme på någon cm åt ena eller andra hållet. Är du osäker så ta kontakt så ska jag försöka hjälpa till.Mäta för din canicrossele


För att mäta för canicrosselen behövs 2 mått. Först mäter du halsmåttet, precis som i instruktionerna för mått 1 halva halsmåttet för nome/kombisele.

Andra måttet är för bukremmen och mäts en bit bakom hundens framben enligt bild nedan. Detta mått behöver inte vara på centimetern rätt eftersom bukremmen är ställbar.

Mäta för ditt nomehalsband


Ta ett mjukt måttband och mät runt din hunds hals så tajt du vill att din halsband skall vara i det minsta läget. Den reglerande flärpen på halsbanden är 10 cm.